the blog

Latest news.
Este bun atasamentul in cuplu ?

Este bun atasamentul in cuplu ?

noiembrie 10, 2016

Obisnuinta, uneori o numim atasament, nu este un lucru rau in cuplu. Atata doar ca numai atasamentul nu este suficient intr-o casatorie pe care toti ne-o dorim ca sa fie de calitate (pe langa atasament sa mai contina si iubire, respect, prietenie, incredere, atractie, pasiune si …multe alte ingrediente).

Sunt multe cupluri care se multumesc cu acest atasament, cel putin din doua motive :

1) Pentru ca asa au avut drept model de casatorie/cuplu familia din care provin. Unii chiar gasesc drept o normalitate ca, dupa cativa ani de convietuire, sa nu mai existe altceva decat

obisnuinta, spunand “ ce vrei draga, a trecut perioada cu fluturi in stomac !”. Se multumesc cu o relatie in care partenerul devine un simplu coleg de apartament, in care cheltuielile sunt mai usor de suportat, ai cu cine sa mai schimbi o vorba (chiar si sa te certi atunci cand ai nemultumiri de tot felul) si te poate ajuta in caz de boala. Este acel gen de cuplu in care a intervenit monotonia, te obisnuiesti cu cel de langa tine asa cum te obisnuiesti cu orice alt obiect personal, adica nu ai vrea sa te desparti de el, dar nici prea mare atentie nu-i acorzi – ca si cum ar fi firesc sa-l gasesti acolo in fiecare zi la fel de disponibil pentru tine.

Sunt acele cupluri in care s-a pierdut (daca presupunem ca a existat vreodata) cel putin unul din cele trei feluri principale de intimitate : fizica si non-fizica (a da si a primi afectiune la aceste nivele intr-o maniera acceptata si dorita de ambii parteneri), emotionala (impartasirea emotiilor fara teama de a fi judecat, preocupare pentru intelegerea sentimentelor celuilalt), financiara ( discutarea si aprobarea de comun acord a cheltuielilor / investitiilor financiare). Desigur, mai exista multe alte forme de intimitate care, cu cat sunt pe mai multe planuri, cu atat legatura dintre cei doi devine mult mai solida : intimitatea recreationala (partenerii au activitati comune in timpul liber), intimitatea estetica (au acelasi gusturi, idei estetice), intimitatea spirituala (impartasesc aceleasi experiente si practici spirituale), intimitatea intelectuala (au obiective commune in ceea ce priveste aspectele importante ale casatoriei).

S-a observat ca un cuplu in care exista foarte putine zone de intimitate (dintre cele enumerate mai sus) este cu atat mai expus riscului de a avea o viata scurta. Sunt acele cupluri in care domneste o liniste (aparenta), pana la un moment dat cand unul din cei doi incepe sa devina nemultumit si cauta in afara casei pasiune, atentie, valorizare…Atunci se starneste furtuna si fiecare arunca vina pe celalalt pentru ceea ce s-a intamplat.

2) Pentru ca exista frica de a nu ramane singur. Exista o vorba romaneasca “rau cu rau, dar mai rau este fara de rau”. De unde provine aceasta teama ?

  • Din teama ca valoarea ta va scadea in ochii societatii daca vei fi, chiar si pentru o scurta perioada de timp, o persoana singura.
  • De teama ca nu te vei descurca (nu vei trai bine emotional, material,…) tu cu tine singur
  • De teama ca ai putea avea intr-o buna zi o problema de sanatate si nu te vei descurca fara acel cineva de langa tine
  • Dintr-o imagine, incredere si o stima de sine scazuta, care te va face sa crezi ca nimeni nu iti va acorda vreo atentie, daca te desparti de actualul…. Uneori acest mod de a te vedea, defavorabil, este alimentat cu subtilitate (sau grosolanie) chiar de catre partener – incercad sa te faca sa crezi ca fara el esti un “nimeni” (pentru mai multe amanunte poti citi articolul scris de mine pe blog : http://psiholog-de-suflet.ro/daca-nu-te-luam-eu-nu-te-mai-lua-nimeni/ )

Daca ai sa iti faci o analiza la relatia ta de cuplu, vei stii ce ingrediente are si ce-i lipseste. Partea rea este ca, in cazul in care observi ca nu te leaga prea multe de partenerul actual, ai putea alege sa pleci din aceasta relatie, crezand ca vei gasi pe cineva mai potrivit. Nimic mai gresit, in noua relatie vei ajunge sa te impiedici in acelasi loc, pentru ca ai chiulit de la partea ta de munca pe care trebuia sa o depui in fosta relatie. Stim cu totii ca, daca un cuplu se destrama sunt de vina amandoi.

Partea buna este ca, daca va propuneti impreuna sa inviorati viata de cuplu, veti ajunge la niste satisfactii pe care nu numai ca nu le-ati avut de cand v-ati cunoscut pana in prezent, dar nici macar nu banuiati, in visele voastre cele mai frumoase, ca le veti avea. Oricum, pentru tine care citesti acum si ai aflat acest lucru, te rog un singur lucru NU ABANDONA !

Daca ai sa vrei poti, sa-ti informezi si partenerul de aceasta metoda, ca sa nu fii singura persoana care a aflat si aplica aceasta informatie. Stii cum se zice “unde-s doi, puterea creste” la care as mai adauga cu drag si fara ironie “si divortul nu sporeste”.

Ori de cate ori te apuca dorul de duca si vrei sa iesi din relatie, pune-ti o singura intrebare : CHIAR AM FACUT TOT CE TINEA DE MINE ?

Acest TOT CE TINEA DE MINE se refera la ceea ce are nevoie partenerul si nu i-am dat, la tot ce mi-as fi dorit sa primesc si nu i-am cerut, sau daca i-am cerut nu am facut-o cu iubire, i-am pretins ca si cum ar fi dator sa faca acel lucru.

Partenerul ne comunica dorintele, nevoile lui, dar oare le auzim (vrem sa le auzim) ? Vorbiti deschis despre orice, aratati ca va pasa unul de altul, negociati fiecare dorinta a fiecaruia in parte. Cea mai mare greseala este sa credeti (sau sa aveti pretentia) ca, daca va cunoasteti de atata timp…ar trebui sa stie ! Functioneaza, credeti-ma !

Miracolele sunt la un pas de noi, trebuie doar sa le invitam in viata noastra !

 

 

Magdalena Ciuca – Cabinet individual de psihologie

Author:

Facebook Page Loading...
Newsletter
Alegeti articolul din categoria dorita