the blog

Latest news.
Copilul, ca o masina (?!)

Copilul, ca o masina (?!)

noiembrie 17, 2016

Exista momente in care parintii au impresia ca s-a intamplat ceva grav cu copilul lor. Varsta copilului difera, poate avea 3 ani, sau poate avea 13-16 ani (cand vine vorba de adolescent). Si pentru ca sunt convinsi ca in interiorul copilului s-a deteriorat ceva, vin cu el la psiholog, ca si cum ar duce masina la reparat. Parintii sunt nemultumiti, pentru ca la un moment dat, asa ca din senin, copilul lor a inceput sa faca lucruri care nu erau in „program” : minte, fura, vorbeste urat, nu mai invata bine, este agresiv cu alti copii sau cu familia…„ce sa mai vorbim, ne face de ras !”

Cand incerc sa le explic cat de important este mediul familial si ca tot ce se intampla cu el (copilul) este ca urmare a ceea ce a primit din familie, se uita ciudat ca si cum nu ar da crezare vorbelor mele, ba mai mult sunt indignati pentru ca ei s-au straduit / se straduiesc sa-l invete doar lucruri folositoare si frumoase. Oare de unde a invatat ?

Este ca si cum am crede ca un copacel poate influenta vremea si nu invers. Da, un vant puternic poate rupe crengile unui copacel si chiar il poate scoate din radacini. Dar acelas copacel nu poate aduce ploaia chiar daca are nevoie de apa.

Oare de unde a invatat (se intreaba parintele) ? Si va cer si eu parerea :

 

  • Ce reactie ar putea sa aiba o femeie cand o bate sotul ? Probabil, i se va parea normal, daca in copilarie, la 3 ani si jumatate tatal ei isi descarca furia invinetind-o in bataie ? Apoi, dupa o ora – doua, o imbratisa jucandu-se cu ea.

Modelul : „iubirea vine la pachet cu bataia” sau „cine te bate te iubeste”

  • Ieri am fost la Kauffland la cumparaturi. La raionul de autoservire/autocantarire cu dulciuri (bomboane, biscuiti,…) o mama cu un baiat de 10 ani s-a „autoservit” cu un pumn de bomboane mici de ciocolata, pe care le-a consumat pe loc impreuna cu baiatul ei (nu mai avea rabdare sa le cantareasca si sa le plateasca). Era toata un zambet, plina de mandrie pentru fapta ei curajoasa. Oare ce se va intampla cu acest baiat la maturitate, sau poate chiar mai devreme ?

Modelul : „atunci cand nu esti vazut, nu esti pedepsit” sau vorba romanului : „hotul neprins este negustor cinstit”

  • Intr-o familie discutiile intre parinti se poarta cu sonorul dat la maxim. Cel care reuseste sa-si impuna punctul de vedere este cel care are glasul mai puternic si reuseste sa-l acopere pe celalalt (in cazul de fata – mama). Mama vine cu adolescenta de 13 ani la psiholog pentru ca nu o mai poate tine in frau, a inceput sa tipe la parintii ei si sa-si impuna punctul de vedere folosind cuvinte triviale. Oare de unde o fi invatat ?
  • O adolescenta de 14 ani este adusa la psiholog pentru ca si-a inceput viata sexuala cu un coleg, fara „acordul” mamei. Mama amentinta ca se arunca de la balcon, pentru ca nu mai stie ce sa faca cu aceasta adolescenta care a luat-o razna. Din discutiile cu adolescenta reiese ca nu si-a dorit altceva decat sa atraga atentia asupra ei, ca are nevoie de cineva care sa o asculte (ambii parinti lucreaza de dimineata pana seara intr-un mare en-gros), iar acest coleg/iubit si-a facut timp sa fie cu ea, sa o inteleaga si sa-i arate (in felul lui) dragostea de care avea atata nevoie. Iata cuvintele adolescentei catre mama ei : „te rog nu-mi mai cumpara atatea haine, nu am nevoie de ele, vreau sa stai cu mine, atata iti cer !”. Desigur, daca ar fi cunoscut limbajul de iubire potrivit ficei ei (timp petrecut impreuna) nu s-ar fi ajuns aici.
  • Un baiat a fost mutat de mama lui, din gradinita in gradinita, inca de la 3 ani, pe motivul ca „educatoarele se uitau urat la el si nu erau suficient de pregatite profesional, pentru nivelul lui de inteligenta”. Acum, la clasa pregatitoare, copilul nu se putea adapta colectivului, avea un aer de superioritate (oare de ce ?)si se purta agresiv cu ceilalti colegi (din relatarile invatatoarei si ale copiilor din clasa). Mama l-a adus la psiholog pentru a i se confirma ca motivul pentru care baiatul ei nu este acceptat si nu se poate integra in colectivitate, este IQ-ul lui foarte ridicat in comparatie cu ceilalti copii.

Ceea ce am vrut sa spun prin exemplele de mai sus, este ca nu poti duce copilul la psiholog asa cum duci masina la reparat, pentru ca dupa ce se termina consilierea (repararea) acel copil se intoarce in mediul lui de acasa, iar schimbarile in comportament se produc si sunt de durata numai daca se schimba ceva in mediul familial.

Fiecare copil este o oglinda (prin atitudine, vocabular, mimica, valori respectate…) a familiei din care provine.

Deci, atentie parinti la modelul pe care-l transmiteti !

 Ciuca Magdalena – Cabinet individual de psihologie

Author:

Facebook Page Loading...
Newsletter
Alegeti articolul din categoria dorita