the blog

Latest news.
Fa pace cu trecutul si mergi mai departe !

Fa pace cu trecutul si mergi mai departe !

decembrie 19, 2016

In permanenta suntem expusi unor stimuli care vin din afara sub diferite forme (persoane,  evenimente, obiecte…) si trebuie sa facem o alegere :

  • primim in viata noastra acel stimul pentru ca ne este benefic – simtim ca ne imbogateste sufletul si mintea, ne echilibreaza, ne bucura, ne destinde, ne relaxeaza….
  • refuzam sa primim / evitam acel stimul pentru ca stim din alte experiente (sau chiar simtim pe moment) ca nu ne aduce nimic bun – ba chiar ne poate prejudicia linistea, sanatatea, situatia financiara….

Din pacate nu intotdeauna putem face alegerea cea mai potrivita. Uneori acesti stimuli pot veni deghizati : lup in blana de oaie si dureaza ceva timp pana sa iti dai seama ca nu este ceea ce pare a fi. Cred ca nimeni nu a fost scutit de o asemenea incercare.

Cand ti se intampla sa faci o alegere gresita, primul pas pe care este bine sa-l faci : NU te supara pe CEL care ti-a pricinuit suferinta sau si mai rau – pe TINE. Daca te superi, nu faci altceva decat sa adancesti aceasta suferinta, vei cauta la nesfarsit motivele pentru care acea persoana s-a comportat incorect fata de tine, sau te vei invinovati iar si iar pentru credulitatea sau lipsa ta de vigilenta in fata impostorului. Vei pierde timpul cautand solutii pentru ceva care deja s-a consumat si nu mai poate fi reparat prin intoarcere la momentul respectiv.

Asta iti poate genera un mod de a gandi compulsiv – negativ si te pozitioneaza la un nivel de vibratie joasa in care poti atrage noi intamplari neplacute. Pierzi energie pentru niste lucruri intamplate in trecut, iar prezentul se desfasoara fara supravegherea ta.

Altfel spus VIATA TE TRAIESTE in loc de TU ITI TRAIESTI VIATA.

Daca vrei sa tii cont de ceea ce am sa-ti spun acum, nu vei mai ajunge sa cazi in aceasta capcana a procesului de cautare a vinovatilor, pedepsirea lor sau cautarea de  solutii invincibile pentru a nu mai trece prin suferinta. Ceea ce vreau sa tii minte este ca : TOTDEAUNA ALEGEM CELE MAI POTRIVITE SOLUTII in orice moment al vietii noastre.

Tinand cont de circumstantele si de cunoasterea pe care o aveam atunci, am ales ceea ce credeam ca este mai bine.

In timp, dupa ce a trecut evenimentul, toti capetam experienta si cunoastere si incep parerile de rau. Stii ca este si o vorba romaneasca „ Da-i Doamne romanului, mintea de pe urma !” Dar, este un proces normal. Asa ca :

  • Iarta-te daca ai gresit cu ceva. Daca nu o faci tu, altii nu te vor putea ajuta in procesul acesta.
  • Iarta-i si pe cei care crezi ca ti-au gresit, poate ca nu ar fi facut-o daca tu nu le-ai fi favorizat, in vreun fel, acest lucru. Chiar daca iti este greu sa o faci, fa-o de dragul tau, pentru a te elibera. Pentru ca atata timp cat nu-i ierti si nu uiti ce ti-au facut, emotia negativa te tine legat de ei ca intr-o inchisoare. Poate ca simplul fapt ca nici unul dintre noi nu este perfect, iti va ajuta acest proces al iertarii.

Daca ai sa-ti doresti, iti voi da unul din acele exercitii de iertare care te ajuta sa rupi legatura cu trecutul si persoane care te-au afectat in trecut.

 

Ciuca Magdalena – Cabinet individual de psihologie

 

 

Author:

Facebook Page Loading...
Newsletter
Alegeti articolul din categoria dorita