the blog

Latest news.
“Daca nu te luam eu, nu te mai lua nimeni”

“Daca nu te luam eu, nu te mai lua nimeni”

mai 12, 2017

Ati auzit vreodata replica asta ? Eu am auzit-o de la o clienta. Asa i-a spus “iubitul” cand s-au certat. De fapt nu era la prima abatere, o mai asezase si altadata in pozitie de inferioritate atunci cand o compara cu FOSTA si se vaicarea ca nu stie de ce a ales-o  pe Ea, avand in vedere ca nu-i ajunge nici la degetul mic al FOSTEI.

Culmea este ca, in loc sa-l dea afara cu toate lucrurile lui personale si sa inchida bine usa dupa el, Ea, cea tolerata cu toate “defectele”, se straduia si mai mult in fata lui pentru a-i intra in voie si a nu-l dezamagi.

De ce se intampla toate astea ? Pentru ca stima Ei de sine, scazuta, combinata cu tupeul Lui de a-si arata superioritatea intr-un mod aparte, faceau sa se clatine si farama de incredere in sine pe care o avea.

Atunci cand ai o parere negativa despre propria ta valoarea, incerci sa compensezi aceasta lipsa, prin atragerea  si mentinerea in apropierea ta a unei persoane pe care o crezi de prestigiu, seducatoare, sau plina de calitati.

S-a observat ca marii seducatori cunosc aceasta tactica de a scadea artificial stima de sine a persoanelor de care sunt interesati. Demoralizand persoana in prima faza, facand-o sa se simta inferioara, reuseste sa o cucereasca mult mai usor si intampina mai putina rezistenta in faza de apropiere.

Ce urmeaza intr-o astfel de situatie ? Dependenta emotionala de ambele parti.

Ea se indoieste de capacitatile si de valoarea ei si nu vede alta solutie decat cea de a ramane in aceasta relatie (toxica) pe principiul “cine ma mai alege daca ma paraseste ?”.

El, are nevoie sa ramana in aceasta relatie pentru ca doar asa, umilind victima, isi poate satisface Ego-ul dovedindu-si, inchipuita putere si superioritate. Ca doar nu gasesti pe toate drumurile o astfel de persoana care sa te suporte. De obicei astfel de oameni au un rationament viciat, intretinut de orgoliul lor fara limite. Ei nu realizeaza ca valoarea lor nu este mai presus de valoarea  persoanei pe care o critica, ca este (de fapt) partenerul de viata pe care l-a ales, alaturi de care traieste si care (pana una-alta) reprezinta gusturile lui in relatia de cuplu . 

Ciuca Magdalena – Cabinet individual de psihologie

Author:

Facebook Page Loading...
Newsletter
Alegeti articolul din categoria dorita