the blog

Latest news.
Poți sa-ți vindeci viața !

Poți sa-ți vindeci viața !

august 8, 2018

Cei mai mulți dintre noi trăim dupa reguli scrise de alții, care se dovedesc la un moment dat a fi limitative sau chiar dăunătoare. De ce facem asta ? Pentru că primele lucruri pe care le aflăm despre noi si despre lumea inconjurătoare ne sunt predate de adulții care ne-au crescut (de obicei parintii) – oameni in care avem încredere și pe care îi admirăm.

Nici macar nu trebuie să ne impună ceva, deși de multe ori fac și acest lucru. Reacțiile lor, părerile, convingerile, le preluăm automat in cei primii „7 ani de acasa ”, pentru ca la acea vârstă nu avem puterea să discernem, să alegem, și să refuzăm ceva nociv din multitudinea de informații care vin spre noi.

Mai trist este că nici mai târziu nu facem o triere a acestui bagaj format in copilărie. Deși simtim că ceva nu este așa cum ne dorim, funcționăm pe pilot automat convinși fiind că nu putem să facem altfel.

Mi-aduc aminte și acum de o persoană foarte importantă și foarte dragă mie (acum este printre îngeri). Îmi spunea că este bine să pui întotdeauna răul înainte, ca să nu te prindă nepregătit. Din cauza acestui tipar, viața lui se desfășura într-o permanentă îngrijorare pentru ca derula imaginar posibile dezastre ce s-ar putea întâmpla în viitor, dar care in realitate nu se întâmplau. Mi se rupea sufletul când vedeam cum se chinuie și nu puteam face nimic.

Dorința lui de control  era prea mare, iar obișnuința susținută de convingerea că face bine ceea ce face nu îl lăsa să renunțe. I-am explicat că este bine să lase viața sa curgă normal. Iar daca se va întâmpla ceva neplăcut, abia atunci va fi cazul să se mobilizeze și să caute soluții. Știți ce mi-a răspuns ? „Mama mea m-a învățat să pun răul înainte, iar mama mea știa întotdeauna ce este mai bine !”.

Un exces de loialitate fața de cea mai draga ființă a lui îl împidica să vadă că viața ar putea fi mai frumoasă dacă ar renunța la acest tipar nociv.

De ce v-am povestit toate acestea ? Pentru că eu am convingerea că noi avem posibilitatea de a trăi viața pe care ne-o dorim, putem rescrie scenariul vieții noastre. Și nu vorbesc din cărți, am trăit transformari pe care nu le credeam posibile.

Ce avem nevoie ? In primul rand sa vrem să ne cunoaștem, să știm cine suntem și ce ne dorim de la viață. Apoi, să ținem drumul drept cu incredere si tenacitate fiind atenți la alegerile noastre zi de zi – daca acestea ne aduc mai aproape (sau mai departe ) de ținta / obiectivul / dorința aleasă.

Poate părea obositor să fii tot timpul atent(ă) la alegeri : gânduri, cuvinte, acțiuni. Dar gândește-te că făra această muncă lași viața să te trăiască pe tine și crede-mă că, în afară de tine, nu este nimeni vinovat de ceea ce ți se va întâmpla.

Chiar și a nu face alegeri este tot o alegere. Nu poți face alegeri potrivite țelurilor tale intr-o zi, iar a doua zi să nu te mai intereseze. Este ca și cum ai pretenția să fii curat acum, dar te-ai spălat cu 6 luni în urmă.

Da, așa cum faci zilnic ceva (si ori de cate ori este nevoie) pentru a-ți păstra igiena fizică, tot așa ai nevoie să faci in permanență alegeri conștiente, in conformitate cu dorințele tale. Este suficient sa uiți de această datorie o perioadă scurtă de timp, pentru ca viața ta sa o ia in altă direcție.

Și, pentru a vă fi mai usor in această călătorie vă propun să luați cu voi și să puneți în aplicare învățaturile și exercitiile din cartea pe care o gasiti aici :

Poti sa-ti vindeci viata – Louise L. Hay

 

Ciucă Magdalena – Cabinet Individual de Psihologie

 

 

 

Author:

Facebook Page Loading...
Newsletter
Alegeti articolul din categoria dorita