the blog

Latest news.
Te iubesc de nu te vezi !

Te iubesc de nu te vezi !

septembrie 5, 2018

Am ales titlul articolului fiind inspirată de numele unei emisiuni TV.

Cât de mult ne dorim să spunem din toată inima unei persoane „te iubesc de nu te vezi” ! Ce ne impiedică s-o facem ?

Nu, nu am de gând să dau soluții în găsirea partenerului ideal – pentru că nu exista asa ceva. Chiar dacă unii se incumetă să traseze niște indicații, acestea nu sunt valabile pentru toată lumea. Suntem diferiți, ceea ce ție ți se pare normal pentru altul este de neacceptat si așa mai departe.

Aș vrea să vă vorbesc despre acele capcane pe care ni le întindem singuri atunci când evaluăm un potențial  partener de relație. De ce apar aceste capcane ? Pentru că iubirea ne este prezentată de foarte multe ori (în : filme, romane, mass media…) într-o formă foarte idealizată și ajungem să credem că trebuie să se întâmple întocmai ca acolo pentru a fi siguri că avem o iubire adevărată. Asta poate duce la așteptări nerealiste și îți poate face doar rău atunci când abordezi o persoană din lumea reală comparând-o cu personajele create de acei autori. Aceste mituri nu fac altceva decât să te îndepărteze de acea viață de cuplu pe care ți-o dorești. Iată câteva mituri :

Avem pretenția de a recunoaște persoană predestinată de la prima întâlnire, acea poveste stereotipă care se numește „dragoste la prima vedere”, fără a ține cont că iubirea profundă se dezvoltă în timp. Ceea ce se petrece la prima vedere este doar o atracție fizică (foarte bună de altfel) care de cele mai multe ori are la baza o nevoie nesatisfăcută. Nu poți lăsa, totuși, să-ți decidă viața o primă impresie și sa-ți alegi partenerul doar dintr-un impuls sexual. Unele persoane chiar se simt inconfortabil dupa o noapte de „amor nebun” pentru ca nu se simt atașați emoțional de acea ființă alaturi de care au petrecut câteva ore. In timp, o astfel de relație bazată doar pe sex, care ajunge să fie legalizată, se transormă într-o relație de dependență toxică, din care te eliberezi cu greu.

Se mai vehiculează încă ideea că există doar o persoană și numai una care îți este destinată ție. Asta te face să te întrebi de fiecare dată când întâlnești un posibil partener : OARE ESTE EL (EA) ? După care urmează alte judecăți stereotipe : NU POATE FI EL (EA) pentru că : este gras (a) , prea mic de înălțime, are chelie, este de altă religie, are copil din căsătoria anterioară, nu știe să gătească…. Dacă dai importanță acestor elemente de suprafață, nu vei mai reuși să vezi ceea ce are unic si prețios acea persoană, calitățile ei de fond.

Un alt mit despre partenerul ideal este ca acesta îți va satisface toate nevoile. Povara asta pe care vrei s-o pui pe umerii partenerului este foarte grea și nu este sarcina lui. El poate face acest lucru pentru o parte din nevoile tale, de drag, dar nu din obligație – mai ales dacă ai un comportament necorespunzător. Responsabil cu aceasta sarcină ești în primul rând TU, dar mai  poți cere ajutorul familiei, prietenilor, cunoștințelor, sau chiar persoanelor de specialitate.

De fapt ceea ce caută majoritatea oamenilor este acea senzație plăcută de îndrăgostire, acei „fluturași în stomac ” – care uneori pot apare (mai ales în adolescență), alteori nu. Asta ține de obicei de nivelul hormonal și mai puțin de intensitatea / calitatea îndrăgostirii. Care este diferența dintre îndrăgosteală și iubire ?

Îndrăgosteala fuge de responsabilitate (se bazeaza pe atractie si cand dispare atractia –dispare și îndrăgostitul). Îndrăgosteala de multe ori poate aduce suferință – mai ales când ne îndrăgostim de cine nu trebuie : de oameni căsătoriți, cu un profil moral care lasă de dorit,  sau care nu răspund sentimentelor noastre. Iubirea este un act de voință ghidat de inteligență, nu provoacă suferință, este altruistă, ea pune binele celuilalt înainte. De aceea atunci când iubești, iar persoană iubită nu este fericită cu tine – o lași să plece fără să ai resentimente față de ea.

Chiar dacă nu putem fi siguri niciodată ca am ales cea mai potrivită persoană, este bine să nu alegem la întâmplare un(o) partener(ă) sub presiunea familiei sau a societății, fără să existe niște compatibilități, niște puncte comune : scopuri de viață, viziune în ceea ce privește viața de cuplu, valori cât de cât asemănătoare, dorința de a vă cunoaște reciproc, respect de ambele părți, un sistem moral si coduri etice asemănătoare, așteptări realiste în ceea ce privește distribuirea rolurilor în cuplu.

Poți recunoaște totuși că este vorba de iubire atunci când simți că există atât atașament, afecțiune, cât și dorința și atracție față de acea persoană. Când celălalt te face să te simți bine cu ține însuți și te face în același timp vrei să fii mai bun. Când tu rămâi cine ești, fără a simți nevoia să te prefaci a fi altfel (de teamă că nu vei fi acceptat). Când nu idealizezi acea persoană, o iubești știind  foarte bine că are și multe defecte, pe care le cunoști. Când opiniile și dorințele celuilalt au o mare importanță pentru tine și savurezi fiecare clipă petrecută împreună cu persoană iubită, indiferent de ceea ce faceți.

Dacă pe langă toate astea vei ține cont în permanență că :

  • cel pe care l-ai ales este o persoană diferită de toate celelalte pe care le-ai cunoscut mai înainte (comparațiile sunt dezastruoase si generatoare de conflicte)
  • este o persoana diferită de tine, cu nevoi si idealuri proprii – dar la fel de valoroasă

ai toate șansele sa trăiesti o viață frumoasă alături de cel (cea) ales (aleasă).

Ți-o doresc din toata inima !

 

Magdalena Ciuca – Cabinet individual de psihologie

 

Author:

Facebook Page Loading...
Newsletter
Alegeti articolul din categoria dorita