the blog

Latest news.
În așteptarea Prințului

În așteptarea Prințului

noiembrie 6, 2019

Narcisa este o tânără frumoasă și inteligentă, are 27 de ani și este șef de departament într-o multinațională. Numele Narcisa este fictiv, dar povestea este adevărată.

Narcisa este mai mult singură decât într-o relație, motiv pentru care dorește ca succesul obținut la job să-l transfere și în viața personală. Dar are numai dezamăgiri.

Regulile pe care le aplică la muncă și care îi aduc succes, nu funcționează în relațiile personale. Este convinsă că cele care și-au găsit partenerul potrivit sunt ori norocoase din naștere, ori au o soluție secretă pe care EA nu o cunoaște.

Din păcate, din experiența mea și a altora, nici una din cele două concluzii la care a ajuns  Narcisa nu sunt adevărate.

Motivul ăsta, cu lipsa de noroc în iubire, este o scuză folosită des atunci când ți se pare că ai noroc în carieră, având la bază o zicală mai veche : „cine are noroc la bani, nu are în dragoste”.

Dacă iei de bună convingerea asta, pot să-ți spun că ți-ai anihilat din start orice șansă, pentru că te împiedică să mai cauți soluții și eventual să vezi felul în care contribui tu la această situație („că oricum nu are rost să mai încerci, dacă nu ai primit noroc la naștere ”).

Cea de-a doua concluzie conține ceva adevăr, dar este foarte important felul în care o aplici și cât de mult te implici pentru a produce schimbarea. Aici nu este vorba de matematică, de un program urmărit pas cu pas care te duce la rezultatul dorit.

De cele mai multe ori există anumite aspecte subtile din atitudinea noastră, care ne scapă. Și chiar dacă cineva ne atrage atenția și ne spune ce facem greșit, avem tendința să călcăm pe vechile urme,  crezând că ne vor duce la un alt rezultat.

Dacă vorbim despre Narcisa, vreau să vă spun că avea obiceiul să accepte doar părțile care îi plăceau la potențialii partenerii. Chiar ea spunea : „aș putea să fac un bărbat perfect dacă aș lua fizicul de la C, mintea de la N și cardul bancar al lui S ”.

Poți să visezi la combinația asta mult și bine, dar în realitate nu o poți obține. Iar dacă încerci, s-ar putea să dai de belea și să-i pierzi pe toți.

Știi, când îți cumperi o mașină poți cere firmei furnizoare să ți-o configureze după bunul tău plac (în anumite limite) . Dar nu același lucru se întâmplă în relațiile inter umane.

Ei bine, oamenii vin deja configurați (cu plusuri și minusuri) și nu poți avea pretenția de la cineva să mai adauge niște calități și să elimine niște defecte, de dragul tău. Poate face aceste ajustări (cu foarte mare efort), dar numai dacă este convins că îi folosește.

Îmi povestea Narcisa că se întâlnea periodic cu grupul ei de prietene și „toca mărunt” fiecare pretendent, scoțându-i în evidență defectele – motiv pentru care relația se încheiase. La sfârșit adăuga cu amuzament, ca un fel de concluzie :  „gata, l-am treminat și pe ăsta”.

Ce vă spune acest comportament ? Care era de fapt scopul ? Ce dorință, ce sarcină transmitea subconștientului ei, iar acesta i-o îndeplinea de fiecare dată ?

Poate o să spuneți : „era doar o glumă nevinovată !”.

Poate, dacă privim superficial. Dar ce să vezi (?!) subconștientul nu știe de glumă și poate fi programat la fel de bine în mod pozitiv sau negativ, în funcție de convingerile care îți dirijează viața. Și nu trebuie să fie neapărat ale tale, convingerile le poți împrumuta de la alte persoane cu putere de influență asupra ta, sau pot avea la bază niște concluzii transformate în convingeri în urma unor situații sau evenimente întâmplate la un moment dat.

Totul vine din noi, nu din afara noastră, din modul în care alegem să vedem anumite lucruri, iar cuvintele folosite nu fac altceva decât să ne programeze viitorul.

Din ce am observat până acum, fără a avea pretenția că ideile de mai jos pot constitui un ghid, sunt câteva lucruri care favorizează atragerea și păstrarea partenerului potrivit :

  • Nu aștepta să te caute Făt-Frumos ! Fă să se întâmple ceea ce îți dorești lăsând oportunitățile să intre în viața ta. Folosește-ți imaginația și frecventează locurile care crezi că ar putea fi preferate de partenerul tău ideal.
  • Analizează-ți credințele personale despre un partener potrivit și adoptă niște așteptări realiste. În definitiv nimeni nu este perfect – nici măcar tu.
  • Nu aduce în noua relație trecutul tău și nu privi actualul pertener ca și cum ar fi „fostul”, riști ca istoria să se repete
  • Fă alegeri și ia decizii bune în ceea ce privește persoana ta, care să îți aducă optimism, încredere și bucurie. Când te simți bine în viața ta și te bucuri de tot ce ai, fața ta se luminează și privirea ta atrage ca un magnet. Oricine se simte atras de o persoană pozitivă și echilibrată care transmite în afară că poate fi fericită cu sau fără un partener anume.
  • Învață de la orice persoană care intră în viața ta, chiar și pentru scurt timp. Și mai ales când acea persoană nu este o companie tocmai plăcută. Nu lua drept o ofensă felul în care te tratează (cum îți vorbește, cum se comportă…). De cele mai multe ori partenerii sunt oglinzile noastre din acel moment de viață și scot la suprafață ceea ce vrem să nu se afle despre noi, ne arată unde mai avem de lucrat cu persoana noastră.
  • Prima întâlnire este doar o primă întâlnire, se poate opri acolo sau poate favoriza o a doua întâlnire. Am văzut persoane care se aruncă cu toată disperarea în această primă întâlnire ca și cum ar scăpa ultimul tren. Nu este normal să faci scenarii romantice după prima întâlnire. De multe ori celălalt simte acest lucru, se sperie de lanțurile invizibile cu care vrei să-l legi și fuge. Privește primele întâlniri așa cum privești vizionările de case când vrei să-ți cumperi o locuință : nu este Exclus, dar nici Obligatoriu, să cumperi prima casă văzută.
  • Când vorbești cu prietenii (familia, colegii de muncă…) despre aceste întâlniri romantice, concentrează-ți atenția pe aspectele pozitive. Îți închipui cât de ciudat le-ar părea să afle că te vezi în continuare cu acea persoană pe care ai vorbit-o de rău și ai râs de ea.
  • Alege partenerul ca și cum ai alege o pereche de pantofi, să te simți confortabil în prezența lui fără să depui un efort sau să fii nevoită să porți măști. Sunt unii pantofi care deși sunt foarte atrăgători, scumpi, din cea mai bună piele, ne simțim incomod după una – două ore de purtare … calapodul nu ni se potrivește, tocul este foarte înalt, sunt prea strâmți… Dacă ne încăpățânăm să rămânem încălțate cu ei, pentru că suntem admirate sau invidiate datorită lor, s-ar putea să ne coste niște răni la picioare care vor dispare cu mare greutate și după multă suferință. Rămâne să trageți singure concluzia ce se poate întâmpla după conviețuirea îndelungată alături de o persoană nepotrivită.
  • Oferă relației începute o șansă, nu pleca la prima discuție mai aprinsă. Lecțiile neînvățate se vor repeta în următoarea relație.

Și adu-ți aminte tot timpul că acele cupluri pe care le admiri (poate că le și invidiezi) au rezistat în timp tocmai pentru că au avut răbdare să se cunoască, să-și afle preferințele, respectându-și-le reciproc, au acceptat diferențele dintre ei considerându-le un mijloc de a se îmbogăți și a-și extinde limitele personale (nicidecum un impediment, sau un motiv de conflict).

Dacă cele povestite mai sus ți-au trezit niște amintiri, sau te-au făcut să cugeți asupra secretelor care fac ca unele cupluri să fie atât de longevive și fericite, te rog să-mi scrii.

Dacă ai să consideri că articolul poate folosi și altor persoane, te rog să dai share.

Cu drag, Magdalena

 

Ciuca Magdalena ∞ Cabinet individual de psihologie

 e-mail :  [email protected]

tel. 0726201149

www.magdalenaciuca.ro

www.psiholog-de-suflet.ro

 

 

Author:

Facebook Page Loading...
Newsletter
Alegeti articolul din categoria dorita