the blog

Latest news.
Poți face rău încercând să faci un bine !

Poți face rău încercând să faci un bine !

ianuarie 12, 2020

Zilele trecute, m-au vizitat câteva rude pe care nu le mai văzusem de mult. Am stat de vorbă despre ceea ce a mai apărut nou în viața noastră și cu această ocazie una dintre rudele mele apropiate a început să facă un fel de bilanț al realizărilor ei de-a lungul vieții, constatând cu tristețe că multe dintre dorințele ei au rămas neîmplinite.

Am auzit de la ea, ceva care se întâmplă să aud foarte des și de la alte persoane și anume că viața ei a fost un întreg sacrificiu pentru alții.

Și-a dat seama că întotdeauna a fost ceva mai important sau mai urgent decât ceea ce își dorea pentru ea în acel moment.  A simțit că este de datoria ei să acorde prioritate nevoilor altor persoane, mai ales când era vorba despre copii ei.

O să spuneți „Ce este rău în asta ? ”

Nimic, dacă acest ajutor vine la timpul potrivit, adică în copilărie când cel mic nu se poate descurca singur – pentru că stadiul lui de dezvoltare (fizică, mentală, emoțională …) nu este încheiat.

Dar, ce fel de ajutor este acela când copila (!) are 40 de ani (necăsătorită și fără copii) și vine zilnic la mama să mănânce ca la cantină și pleacă acasă cu borcanele de mâncare ?

Cât de mult îți ajuți băiatul când la 30 + de ani îi faci o triere (a se citi decimare) a pretendentelor la statutul de viitoare soție pe motivul „meriți ceva mai bun” ?

Este vorba de ajutor ? AL CUI, CĂTRE CINE ?

Haideți să învățăm din natură ! Natura este cel mai bun profesor. Ce pasăre, ce animal își duce puiul în spate până la adânci bătrâneți ? Primul lucru pe care îl învață puii de la părinții lor este să devină independenți, să se descurca singuri.

ABIA ATUNCI PĂRINȚII ȘI-AU FĂCUT DATORIA CU ADEVĂRAT !

Vrem binele persoanelor dragi din viața noastră și de multe ori dorim să-i ajutăm chiar dacă nu ne-au cerut acest lucru. O facem cu cele mai bune intenții, din altruism, dar omitem niște amănunte :

– Binele nostru diferă de cele mai multe ori de binele altora. Și este normal să fie așa, dacă ne gândim că suntem atât de diferiți în alegerile noastre, pornind de la lucruri simple (vestimentație, nutriție, profesii, hoby-uri, gusturi, …) și mergând către cele mai complexe și profunde care ne definesc pe noi ca persoane (valori, religie, misiune personală,…).

– Noi alegem dacă și de către cine vrem să fim ajutați

– Poți învăța din greșelile altora, dar cel mai bine înveți din propriile greșeli din experiențele care te duc în ipostaze mai puțin familiare și de cele mai multe ori mai incomode.

Ori de câte ori vei avea un impuls de a ajuta pe cineva, oprește-te și analizează măcar aceste idei :

– Ai primit acordul de la acea persoană pentru a o ajuta ? Dacă nu, atunci asumă-ți și consecințele unui conflict – pentru că de cele mai multe ori ajutorul nesolicitat este interpretat drept o aroganță și o metodă de a-ți dovedi superioritatea (în gândire, inteligență…) ceea ce este greu de suportat.

– Ajutorul pe care îl oferi este benefic, sau mai rău încurcă ? Chiar dacă la prima vedere poate părea benefic, un ajutor inoportun sădește neîncredere în persoana ajutată și o împiedică să se dezvolte, să capete noi abilități de a se descurca singură făcând-o dependentă de „salvator”.

– Este vorba despre a ajuta pe cineva sau a te ajuta pe TINE ? De multe ori este vorba despre nevoile mascate ale celui care ajută : de a fi valorizat, a se simți util, a găsi motive pentru a nu rezolva lucruri mai profunde din viața lui, a primi laude, a deține mai mult controul asupra persoanei pe care dorește s-o ajute…

Tu ce crezi despre ajutor ? Trebuie acordat oricând, oricui ?

Cu drag, Magdalena

 

 Ciuca Magdalena – Cabinet individual de psihologie

 e-mail :  [email protected] ; [email protected]

tel. 0726201149

www.magdalenaciuca.ro

www.psiholog-de-suflet.ro

 

 

Author:

Facebook Page Loading...
Newsletter
Alegeti articolul din categoria dorita