Chiar și atingerea unui fulg îți provoacă durere (?) !

februarie 6, 2020

Mulți vor spune că această afirmație este exagerată. Dar, haideți să aruncăm o privire în jurul nostru și în special să ne îndreptăm atenția asupra dialogurilor de pe rețelele de socializare.

Cât de întemeiate sunt reacțiile virulente, pline de ură, de resentimente, față de o postare  care nu conține altceva decât părerea personală a unui om despre un subiect oarecare – atât și nimic mai mult.

În mod normal nu ar trebui să ne deranjeze când opiniile celorlalți sunt diferite de ale noastre.

Atunci, de unde această reacție negativă, ca și cum ar fi vorba de o bătălie pe viață și pe moarte ?

Se spune că un pahar, care este aproape plin, nu se revarsă decât atunci când torni acea ultimă picătură – oricât de mică ar fi ea.

Dacă facem o analogie între exemplul cu paharul și reacția haterilor de pe rețelele de socilaizare, cred că motivul este același : vasul este plin și orice apare în plus îl va face să se reverse.

Genul acesta, de om veșnic nemulțumit, care crede că este net superior celorlalți și face tot posibilul de a ieși în evidență, nu își dorește alceva decât să găsească un loc și un moment pentru a refula toate emoțiile lui toxice acumulate în situații de frustrare, în care nu a îndrăznit să-și arate nemulțumirea fățiș, pentru că probabil ar fi avut ceva de pierdut.

Uite, dacă în acest moment când citești aceste rânduri simți că te cuprinde o nemulțumire care te face să renunți la a citi mai departe, sau mai rău – ai vrea să apostrofezi în vreun fel persoana care a scris acest articol, înseamnă că te afli în situația în care „chiar și atingerea unui fulg îți provoacă durere”.

De ce se întâmplă asta ? Pentru că sufletul tău conține atâta suferință încât ajunge să te deranjeze orice îți reamintește de neîmplinirile tale și de faptul că ai neglijat sau ai amânat să faci ceva pentru a scăpa de acea suferință.

Acest ceva nerezolvat apare la suprafață ori de câte ori are ocazia, atunci când ceva sau cineva ți-l reamintește prin ceea ce spune sau face. Nu-l poți reduce la tăcere ignorându-l sau prefăcându-te că nu există. Va apare iar și iar cu mai multă putere ca în exemplul cu migile gonflabile pe care încerci să le ții sub apă, dar ele țâșnesc la suprafață când nu te aștepți.

Îți folosești mâinile și picioarele pentru a le ascunde, dar parcă într-un mod vrăjit aceste mingi ale durerii se înmulțesc, pentru că orice suferință ne rezolvată se adaugă altora mai vechi. La un moment dat nu mai faci față efortului de a le ascunde. Și nici nu este ecologic să procedezi așa, nici pentru tine și nici pentru cei din jur.

Ți s-a întâmplat vreodată să ți se reproșeze că ai reacționat într-un mod exagerat de agresiv într-o anumită situație, când puteai rezolva totul cu mai puțin efort și într-un mod mai pașnic?

Ei bine, acela este semnalul că ascunzi sub apă multe „ mingi ale durerii ” și este cazul să te ocupi de ele. Fiecare moment de durere încetează să mai existe atunci cănd este scos la suprafață, reanalizat și reinterpretat pe o treaptă superioară de înțelegere.

Ce înseamnă o treaptă superioară de înțelegere ?

Înseamnă să renunți la gândirea și comportamentul care duc la generarea, perpetuarea și chiar amplificarea suferinței tale sau a persoanelor din jur.

Dar pentru a renunța la așa ceva presupune mai întâi să conștientizezi că ceea ce ține de tine (gânduri, cuvinte, acțiuni …) îți provoacă suferință, să renunți la ideea că suferința vine din afară.

Dacă mă deranjează, mă irită ceea ce spun alții, înseamnă că sunt deranjabil, iritabil. Asta înseamnă că pragul meu de frustrare este foarte jos, astfel că reacționez negativ la orice vine spre mine, pentru că o iau ca pe ceva care mă atacă personal.

Dacă nu mai sunt enervabil nu vor mai exista acțiuni care să mă enerveze.

Și, ca să revenim la munca de reanalizare și reinterpretare, am să-ți prezint cele două posibilități din care poți privi acest articol :

  • Poți privi cu ochi critici tot ce am scris, pentru că am făcut să iasă la suprafață ceva care nu-ți place, am atins un buton care te doare. Dar nu uita că atâta timp cât va exista acel buton dureros, va exista și cineva care să-l apese.
  • Îmi poți da dreptate și atunci vei acorda mai multă atenție mingilor tale dureroase care încearcă să iasă la suprafață, făcând tot posibilul să le rezolvi.

Nu uita nici o clipă că oamenii din jurul nostru sunt liberi să creadă, să facă și să spună ce vor. La fel ca mine, la fel ca tine.

Dar fiecare dintre noi are libertatea de a alege modul în care se poziționează față de ceea ce fac cei din jur.

Iar modul în care aleg să acționez / reacționez vorbește despre mine, nu despre alții.

Cu drag, Magdalena

 Ciuca Magdalena – Cabinet individual de psihologie

 e-mail :  [email protected] ; [email protected]

tel. 0726201149

www.magdalenaciuca.ro

www.psiholog-de-suflet.ro

Author:

SuperWebTricks Loading...
Newsletter
[activecampaign form=1]
Alegeti articolul din categoria dorita